dimarts, 29 de setembre del 2015

Ordre a l'univers

Pedro Alegria a Divulgamat
PDF
Altres jocs publicats a divulgamat

Video Taller Pedro Alegria

 MATERIAL NECESSARI: les cartes de l'1 al 9 de qualsevol pal.

DESENVOLUPAMENT DEL JOC:Es prenen, cap per avall, les cartes de l'1 al 9 de qualsevol pal i es col·loquen en ordre decreixent. La primera l'as,sota d'ella el dos, després el tres i així successivament. El mag mostra al públic les cartes perquè vegin que estan ordenades i tot seguit es treuen tres persones del públic i se'ls demana que cadascuna d'elles faci les següents passes:

  1. Tallar la baralla i completar el tall.
  2. Dividir la baralla en dos pilons carta a carta. És a dir la primera carta a un piló, la segona a l'altre, la tercera al primer piló i així successivament totes les cartes alternant els pilons.
  3. Finalment col·locar un dels dos pilons a sobre de l'altre.
  4. Després que els tres voluntaris hagin realitzat les passes anteriors, i sempre tenint les cartes de cap per avall, el mag mostra la primera carta de la baralla i passa, una a una de dalt fins a baix de la baralla, tantes cartes com indiqui el valor de la carta mostrada.
  5. Després de realitzar les passes anteriors, el mag ensenya de nou les cartes al públic i sorprenentment les cartes tornen a estar en ordre.

FONAMENT MATEMÀTIC: Quan col·loquem les cartes de la manera davant anterior, és igual com es facin els talls, perquè obtenim un bucle format per les nou cartes. En dividir les cartes en dos pilons, les cartes en lloc d'anar consecutives, van de dos en dos, en realitzar la segona divisió van de quatre en quatre i a la tercera divisió van de vuit en vuit. Però al tenir nou cartes, si després d'una va la corresponent a vuit cartes després, en ser cíclic cada carta porta aparellada l'anterior. D'aquesta manera les cartes tornen a estar en ordre després dels tres talls. Únicament pot ser que no comenci a l'1, per això és pel que es mira la carta superior i es porten de dalt cap avall tantes com indiqui aquest nombre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada